Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@00:22:20 GMT

مروری بر نوسانات ارزش پول ملی جمهوری آذربایجان

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۹۲۰۳۹۷

مروری بر نوسانات ارزش پول ملی جمهوری آذربایجان

باکو - ایرنا - منات ارز ملی جمهوری آذربایجان در سال 2017 میلادی در برابر دلار آمریکا چهار درصد افزایش پیدا کرده است .

به گزارش روز دوشنبه ایرنا ، ارزش منات که در اوایل سال جاری میلادی در برابر یک دلار آمریکا 1.7707 بود در حال حاضر 1.7002 تشکیل می دهد .
نوسان ارزش پول ملی آذربایجان را مانند سایر کشورهای نفتی باید در نوسان قیمت نفت جستجو کرد ، جمهوری آذربایجان یک کشور نفتی و با مشکلات خاص اقتصادهای نفتی و است با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی مانند اکثر کشورهای صادرکننده نفت ، نرخ برابری پول ملی - منات - این کشور نیز در برابر ارزهای خارجی مانند دلار و یورو کاهش چشمگیری یافت و تقریبا ارزش منات در برابر یورو نصف شد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با افزایش اندک قیمت نفت در دو ماه اخیر ارزش منات نیز چهار درصد افزایش پیدا کرده است .
منات ارز ملی جمهوری آذربایجان تا ماه فوریه سال 2015 میلادی به دلیل سیاست های پولی و مالی دولت جمهوری آذربایجان و نیز درآمد های قابل توجه سالهای قبلی این کشور از صادرات نفت ، یکی از ارزهای ملی با ثبات در منطقه به شمار می رفت .
ارزش منات تا اوایل سال 2015 میلادی 0.87 در برابر یک دلار بود ،یعنی یک ارزش یک منات بیش از ارزش یک دلار بود داد و این نرخ مبادله در طول چند سال تغییر کرد و به رقم یاد شده رسید .
با توجه به این که بیش از 90 درصد درآمدهای جمهوری آذربایجان از صادرات نفت خام حاصل می شود و کاهش شدید قیمت این فرآورده در بازارهای جهانی تاثیر منفی بر ارزش منات نیز داشت .
در شرایط کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی در سال 2014 میلادی ، بانک ملی جمهوری آذربایجان در ماه فوریه سال 2015 میلادی ناگزیر به کاهش قابل توجه ارزش منات در برابر دلار آمریکا شد و بنا بر این یک دلار آمریکا 1.05 منات شد .
البته قبل از این اقدام بانک ملی جمهوری آذربایجان در ماه دسامبر سال 2014 میلادی و اوایل سال 2015 میلادی برای حفظ ثبات ارز ملی بیش از دو میلیارد منات به بازار ارز کشور تزریق کرده بود و به نظر کارشناسان ادامه این روند تا پایان همان سال موجب نابودی کامل ذخایر ارز این بانک می شد .
با ادامه بحران در بازارهای جهانی نفت و کاهش قابل توجه درآمدهای نفتی که تاثیر منفی به ذخایر ارز جمهوری آذربایجان هم داشت ، دولت این کشور در اواخر همان سال – یعنی در دسامبر سال 2015 میلادی ارزش منات در برابر دلار را برای دومین بار بطور قابل توجه کاهش داد و ارزش رسمی یک دلار آمریکا در بازارهای مالی این کشور 1.55 منات شد .
البته دو بار کاهش قابل توجه ارزش منات ظرف یک سال تاثیر منفی به جایگاه آن در بازارهای مالی داشت .
همچنین سیاست های مالی بانک ملی جمهوری آذربایجان در سال 2014 میلادی که شامل تزریق ارز به بازار برای حفظ ثبات ارزش منات بود ، تاثیر منفی هم به کل ذخایر ارزی این بانک داشت .
بر اثر این سیاست مجموع ذخایر بانک ملی جمهوری آذربایجان برای ماه نوامبر سال 2014 میلادی 6.2 میلیارد دلار تشکیل داد و این در حالی است ذخایر ارزی این بانک یک سال قبل 15 میلیارد دلار تشکیل داده بود .
بانک ملی جمهوری آذربایجان در سالهای 2016 و 2017 میلادی سیاست پولی جدید مبتنی بر نرخ ارز شناور را در پیش گرفت و در شرایط ادامه قیمت های پایین نفت در بازارهای جهانی روند افزایش ارزش دلار در برابر منات در این کشور ادامه داشت و در اوایل سال جاری میلادی یک دلار 1.7707 منات تشکیل داد .
این روند همچنین تاثیر منفی به فعالیت های برخی بانکهای خصوصی در جمهوری آذبایجان داشته و موجب تعطیلی آنها شد .
به عقیده کارشناسان ، دلیل افزایش اخیر ارزش منات در برابر دلار آمریکا بستگی به بالا رفتن قیمت نفت در یک ماه اخیر در بازارهای جهانی که موجب افزایش درآمدهای ارزی جمهوری آذربایجان می شود و نیز تلاش های دولت برای بهبود شرایط بازار مالی در این کشور دارد.
در حال حاضر مجموع ذخایر ارز بانک ملی جمهوری آذربایجان بیش از پنج میلیارد و 100میلیون دلار می باشد .
عمده درآمدهای نفتی جمهوری آذربایجان در صندوق نفت این کشور ذخیره می شود که مجموع ذخایر ارزی این صندوق نیز بیش از 35 میلیارد دلار است .
مرور شاخص‌های اقتصادی 16 کشور نفتی طی سال‌های اخیر نشان می‌دهد، برای عمده این کشورها در مواجهه با کاهش قیمت نفت دو اتفاق رخ داده است؛ یا پول ملی آنها در برابر دلار به شدت تضعیف شده یا کشورهایی که دارای نرخ برابری ثابت با دلار هستند ناچار به حراج بخش زیادی از منابع عظیم ارزی برای حفظ نرخ برابری شده‌اند.
آساق ** 337** 1579* مرضیه فاتحی**1663**انتشار دهنده: خسرو حسینی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۲۰۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۴۸درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳

گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام‌کرد که با افزایش ۴۸درصدی تجارت خارجی کشور در نخستین ماه امسال، تراز تجاری کشور با و بدون احتساب نفت مثبت شد.

به گزارش شانا به‌نقل از ایرنا، تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین امسال با ۴۷.۶۳درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

از مجموع صادرات و واردات کشور، ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

براساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

این گزارش حاکی است، صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

همچنین، ارزش صادرات کشور در فروردین ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۶.۸۵درصد کاهش نشان می‌دهد.

در این مدت، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال پیش، ۹.۶۶درصد کاهش داشته است.

چین، مقصد نخست صادرات

عمده‌ترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران در فروردین شامل کشورهای چین، عراق، امارات‌متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این هفت کشور، ۷۸درصد از وزن و ۸۳درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

این گزارش می‌افزاید: در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی‌شکل مایع‌شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی بیشترین افزایش را داشتند.

گزارش گمرک درباره واردات کالا به کشور در فروردین امسال، می‌افزاید: در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به‌لحاظ وزن ۳۳.۳۸درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶درصد کاهش داشته است.

دیگر خبرها

  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • نفت باکو همچنان از ترکیه به اسرائیل می‌رسد
  • ۸۲ کشور خریدار خرمای ایران/ خرمای مضافتی در صدر صادرات خرما
  • ۸۲ کشور خریدار خرمای ایران/خرمای مضافتی در صدر صادرات خرما
  • افزایش ۸۰ درصدی ارزش صادرات سمنان در سال جدید
  • پرچم تجارت بالا می‌رود؟
  • ۸۲ کشور خریدار خرمای ایرانی
  • افزایش ۴۸درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • تجارت خارجی ۴۱۴ میلیون دلاری از گمرکات کردستان